5 perc

Éltesd!

Minden 12 Lépéses Programban az a józanság alapja, hogy egy bizonyos függőséget okozó anyagot vagy kényszeres rendellenességet nem veszünk fel „csak a mai nap”. Az A.R.T.S. nem foglalkozik a függőségekkel. Az A.R.T.S. tagjainak az a kényszeres rendellenességük, hogy elkerüljék a művészi munkát, ugyanúgy, mint az életük bizonyos más részeit.

Az A.R.T.S.-ban a józanság azzal az apró napi cselekedettel kezdődik, hogy az ember megéli a kreativitását - „csak a mai nap”. Nem kell többet tennünk, mint napi öt perc alkotómunkát, minden nap.

5 perc minden nap
életben tartja a művészetemet,
5 perc minden nap
távol tartja a blokkjaimat.*

„Sziasztok, a nevem John. Ma 5 percig dolgoztam a munkámon. Ez a 42. nap, hogy minden nap dolgozom a művemen.” Ha felvettük ezt a szokást, akár csak napi öt percre, akkor lesznek napok, amikor az öt percből órák lesznek. Amikor a (művészi) munkánkon dolgozunk, az idő megáll, a külső aggályaink csökkennek, és elköteleződünk egy bizalmi folyamatban a kreativitásunkkal. Mindössze annyit kell tennünk, hogy minden nap kitartóan belevágunk ezekbe a rövid kis „munka-fellángolásokba”, és idővel ez a napi öt kis perc kreatív életformává alakul át.

A lényeg, hogy ne hagyd cserben a tehetségedet, sem az ihletedet, és a szenvedélyedet, hanem találkozz velük, és legyél együtt velük, abból az örömből fakadóan, hogy életben vagy.

* Az eredeti szöveg így hangzik:
5 minutes every day
keeps my art alive,
5 minutes every day
keeps my block away.